Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi elveinket.
Menü

A helyes lóetetés: hogyan etesd a lovad könnyen és jól - interjú Herdis Hiller takarmányozási szakértővel 1. rész

A helyes lóetetés: hogyan etesd a lovad könnyen és jól

Megint táprendelésre készülsz? Az lovarda üzemeltetője a müzlire esküszik? De a box-szomszédod csak a nagy szürkéknek tartogatja a müziket. Valaki csak szénát adna ad libitum, másvalaki szerint meg a túl sok zab káros. Hogyan is kellene helyesen elkezdeni a legeltetési időszakot és milyen gyógynövényekre van szüksége a lovadnak?

Tudtad például, hogy a lónak folyamatosan ennie kell, különben fennáll az esélye, hogy gyomorfekélyt kaphat? A nem jó takarmány számos probléma okozója lehet, ugyanakkor ugyancsak számos probléma elkerülhető a jó takarmány etetésével. De mi a rossz és mi a jó takarmány?

A következőkben az alábbi témákban olvashatsz:

  • 1 Igenek és nemek a takarmányozásban: interjú Herdis Hiller-rel, a krauterie.de oldal takarmányozási szakértőjével - legkedvesebb gyógynövényszakértőnkkel, a gyógynövényekről és a takarmányozási hibákról
  • 2 Gabonák és más összetevők
  • 3 "Házikoszt és etetési hibák"
  • 4 Gyógynövények embernek és állatnak

Herdis Hiller, a krauterie.de takarmányozási szakértője régóta foglalkozik a témával.

1. Igenek és nemek a takarmányozásban

Rengeteg kérdés ötlik fel az ember fejében. Mit adhatok a lovamnak és mit nem? A ló egy rendkívül jól kiagyalt organizmus. Amikor eteted, ebbe az oganizmusba avatkozol bele. A rossz takarmány könnyen kólikához vagy patairhagyulladáshoz vezethet, ugyanakkor a jó takarmány megvédheti a lovadat az élősködőktől és a betegségektől. De mit tekinthetünk jó takarmánynak és helyes etetésnek?

Te sem tudod pontosan? Ennek nem kell így lennie, éppen ezért készítettük el ezt az interjút Herdi Hiller takarmányozási szakértővel a lótápokról, gyógynövényekről, és a legnagyobb takarmányozásbeli hibákról.

Sok lovardában a a következő képpen néz ki a lovak etetése: egy adag széna a boxba, aztán egy fangli gabona és egy kis olaj, hogy fényes legyen a szőre. Azonban ha tudjuk, hogy a lovak gyomorfekélyre hajlamosak, ha nem folyamatosan kis mennyiségeket fogyasztanak, ráadásul szálastakarmányból, mivel bonyolult gyomorfelépítésüknek erre van szüksége, akkor ez nem tűnik a legmegfelelőbbnek. Viszonylag gyorsan beteggé tehetjük lovunkat, ha nem megfelelő módon etetjük?

Herdis: Természetesen igen! A táplálkozás az egészség alapja, ahogy az emberek esetében is. A takarmányozás okozta károsodásokat gyógyszerekel aligha lehet hosszútávon orvosolni. Ráadásul azon betegségek köre, melyek a nem megfelelő táplálás miatt alakulnak ki, sokkal szélesebb, mint azt legtöbb lótartó elképzeli.

Tapasztalatom alapján már a széna mennyisége sem magától értetődő. Sok lovarda etet szénázst, illetve szilázst, mivel ezeket könnyebb előállítani és tárolni. Vagy ott van a szalma témája. Mint alom, teljesen jó, de mint takarmány, nem gondolom alkalmasnak - legfeljebb mint a túlságosan energiadús széna "megtoldása", de akkor is vigyázni kell az eltömődésre.

- Szerintem kezdjük is egyszerűen az elején: mit jelent számodra a helyes lótakarmányozás?

Herdis: - A lovak természetéből következik. Annak, aki szeretné tudni, hogy milyen a jó lótakarmányozás, a természetet tudom példaként hozni. Alapvetően a mi háziasított lovunk még most is az a vadló, aki egykor is volt. És az emésztésfiziológiája is ennek megfelelő, tehát amit egy vadló eszik és ahogy eszi, az tekinthető helyesnek, ugyanis pontosan erre az eledelre és étkezési formához alakult a ló testfelépítése is. Logikus, hogy egy ettől merőben eltérő takarmányozás betegségekhez vezethet.

Kérdező: És miből áll a vadlovak eledele?

Folytatás hamarosan...

Keresés