Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi elveinket.
Menü

Erős immunrendszer a hideg időszakban

A ló immunrendszerét erősítő LEXA takarmányok és kiegészítők

Széles körben ismert, hogy az egészséges táplálkozás és a létfontosságú tápanyagok kellő mennyiségű bevitele elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet sikerrel tudja felvenni a harcot a különféle kórokozókkal. De melyek azok a tápanyagok, amelyek az étrend részeként erősíthetik vagy gyengíthetik az immunrendszert, ha a bevitelük nem kielégítő mértékű?

 • Könnyen emészthető fehérjék és esszenciális aminosavak
 • C-vitamin
 • A-vitamin
 • B-vitaminok
 • Cink
 • Szelén
 • E-vitamin
 • Esszenciális aminosavak

Aminosavak

Különösen a téli táplálkozásban jelentkezik a fehérjebevitel hiánya, mivel a könnyen emészthető, esszenciális aminosavak ellátása ilyenkor rendszerint túl alacsony. A széna önmagában kevés fehérjét tartalmaz, az esszenciális aminosav tartalma (lizin, metionin, triptofán) pedig rendszerint nem elégíti ki a szükségleteket. Mivel azonban ezen aminosavak az antitestek képzése szempontjából igen lényegesek, könnyen megérthetjük, hogy ezek nem kielégítő bevitele a test gyengült védekezési reakciójához vezet. Ezért javasoljuk, hogy a téli szezon során olyan táplálékot adjunk lovunknak, amely biztosítja a jó minőségű aminosav ellátást.

Jó, természetes aminosav források a szója, a lentermékek, a lucerna és a zab. Attól függően, hogy az etetés hogyan van kialakítva az adott ló számára, a takarmányt megfelelő kiegészítő hozzáadásával gazdagíthatjuk. Gabona és müzli etetésével a fehérjeellátást rendszerint biztosítani lehet, természetesen a takarmány és a gabona mennyiségének és minőségének függvényében. A LEXA gabonamentes termékeiösszetételében jó minőségű, természetes aminosav optimumot biztosítanak lucerna és lenmag beiktatásával.

Ha pedig lovának nincs szüksége tápra, de mégis szeretne javítani az esszenciális aminosav ellátásán, ezt könnyen megteheti a LEXA Proteinkonzentrat (fehérje koncentrátum) segítségével, amely már napi 200 g etetése mellett is jelentősen javítja lova védettségét, ugyanakkor a takarmányt nem terheli meg további „kalóriák” hozzáadásával.

Tápanyagok

Az erős immunrendszer egyik legelterjedtebb támogatója a C-vitamin. Fertőzések kialakulásakor a C-vitamin-koncentráció csökken a szervezetben, ezért ennek pótlása erősen ajánlott. A C-vitamin mellett az A-vitaminnak van fontos szerepe a fertőzések megelőzésében. Különösen széna etetése esetén az A-vitamin-ellátás gyakran nem kielégítő, mivel annak béta-karotin tartalma (az A-vitamin probiotikuma) jelentősen csökken a tárolás során.

Ugyanez igaz az E-vitamin esetében. Ez a vitamin gyakran szintén csak igen kis mennyiségben kerül a ló szervezetébe a széna alacsony E-vitamin tartalma miatt. Az E-vitamin költséges mivolta okán jellemzően a drágább termékekben található meg és általában a takarmány és ásványi anyag kiegészítők (természetesen a minőség függvényében) alacsonyabb mennyiségben tartalmazzák. A hiánya hátrányosan befolyásolhatja az immunrendszert.

A B-vitaminok között, a folsav és a pantoténsav különösen fontosak. Ezek elengedhetetlenek a nyálkahártyák (emésztőcsatornák, légutak, bőr) immungátjához.

A nyomelemek terén kiemelten fontos azok folyamatos pótlása az egész év során, mivel mind a fű, a széna vagy a szilázs csak alacsony mennyiségben tartalmaz olyan fontos nyomelemeket, mint a cink, a réz vagy a szelén. Ezek pedig számos metabolikus funkcióhoz, méregtelenítéshez, valamint az erős immunrendszerhez is elengedhetetlenek. Hiányuk jelentősen növelheti a fertőzések kockázatát. A fertőzés kockázatának növekedése esetén, pl. ha az istállóban valamely ló érintetté válik, különösen fontos lehet az immunvédelmet erősítő kiegészítők adása a szervezet ellenállóképességének növelése érdekében.

Gyógynövények és hidegen sajtolt olajok – a bizonyított immunerősítés!

A gyógynövények és olajok évszázadok óta bizonyították hatékonyságukat a jó egészségi állapot és immunvédelem megőrzésben. A kasvirág, csipkebogyó és az európai homoktövis különösen fontos szerepet játszanak e téren. Az olajok között a hidegen sajtolt fekete köménymag olaj (LEXA Schwarzkümmelöl) még mindig az első számú immunerősítő.

Ha a lova hajlamos a gyenge immunrendszerre, javasoljuk a következő intézkedéseket:

 • a bélflóra optimalizálása a LEXA Digestsegítségével
 • LEXA ásványi anyag kiegészítők hozzáadása a takarmányhoz
 • Az immunrendszer speciális gyógynövényekkel történő megerősítése, melyhez különösen ajánlott a LEXA Immunaktivá
 • Az aminosav ellátás javítása, az etetés függvényében

Ajánlatunk az erős immunrendszer elősegítésére akut esetben:

 • Megelőző intézkedésként az erős immunrendszer kialakításához a LEXA Immunaktivátor-t ajánljuk (8 hetes kúrát javasolunk).
 • Az akut légúti problémákra – LEXA SABOL + LEXA Bronchi-Vital kombináció javallott.
 • A téli takarmány gazdagítására a takarmányhoz minőségi gyógynövények hozzáadását javasoljuk (többek között kasvirág (echinacea), csipkebogyó, fekete kömény olaj, ill. speciálisan előkészített gyógynövény kombinációk)

Ebben a szellemben kívánunk Önnek és lovának jó egészséget a hidegszezonban!

Forrás: https://www.lexa-pferdefutter.de/beratung-service/beratungsthemen-rund-ums-pferd/ein-starkes-immunsystem

Keresés