Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el adatvédelmi elveinket.
Menü

Lesántult a lovam! - A mozgásrendszer problémái

Lesántult a lovam! - A mozgásrendszer problémái A lovak mozgásrendszere a csontvázból, az arra tapadó izomzatból, valamint a szalagokból és inakból áll össze. Ezek felelnek a testtartásért és teszik lehetővé ideális esetben a erőteljes és dinamikus mozgást. Lovaink leggyakoribb megbetegedései általában a mozgásrendszer részeit érintik. Ezeket könnyen felismerhetjük arról, hogy lovunk sántítani kezd, illetve hogy mozgásszabadsága csökken.

 

Artrózis (ízületi porckopás) a lovaknál

A mozgásrendszer leggyakoribb problémái közé tartozik az artrózis, ami egy krónikus degeneratív ízületi megbetegedés, mely általában az idős lovakat és az erősen igénybevett sportlovakat érinti, de előfordulhat a szabadidős lovak és csikók között is. Mivel a megbetegedés kezdeti stádiumában nem okoz fájdalmat, eleinte észrevétlen maradhat, felismerhető azonban a megnövekedett bemelegítési időről, ismétldő botlásokról vagy arról, hogy lovunk merevebb, mint általában. A betegség kialakulásának kezdetén az érzékennyé váló porcok annyira ledörzsöldnek, amíg már a csont a csonton kezd surlódni, ez pedig az ízület gyulladását vonja magával. Előrehaladott fázisban a szalagok is érintetté válnak a gyulladásban és az ízületi folyadék szerekezete is kóros irányban változik.

Patahenger szindróma, spat, csontkinövés - az artrózis formái

Patahenger szindróma: A patahenger a nyírcsont, a nyírcsonti nyálkatömlő és a mögöttük lefutó mély ujjhajlító ín együttes neve. Rossz végtag alakulás, rosszul kivitelezett körmölés/patkolás szerepet játszhat a létrejöttében.

A spat: a hátsó láb túlterheléséből kialakuló csánkízületi gyulladás

Csontkinövés: A lovak lábán gyakran keletkeznek duzzanatok, melyek alapját a csonthártya-gyulladásból eredő csontos kinövések adják. A csonthártya valami által történő ingerlése gyulladást okoz és a csontszövet helyreállításának végeredménye a csontszaporulat, maga a csontkinövés.

Ízületek és ízületi porcok

Az ízületek kapcsolják össsze egymással a csontokat és teszik ezáltal lehetővé a mozgást. Az izületi porc ezáltal úgy működik a csont számára mint egyfajta lökhárító. A porcokban egyszerre zajlanak építő és bontó jellegű folyamatok. Az építő folyamatok fenntartásához a porcnak folyamatos tápanyagellátásra van szüksége, de mindamellett mozgásra is, ugyanis csak a mozgás által juthatnak el az ízületifolyadékon keresztül a tápanyagok a porcokba, mivel bennük nem találhatók véredények. A porcok nagy részben proteoglikánokból, mint pl. glükozaminoglikán (GAG) állnak. Közéjük sorolhatók a porc építésben szerepet játszó anyagok, mint a glükozamin, kondroitin vagy hialuronsav.

A fenti tápanyagok táplálkozás oldali támogató hatása régóta bizonyított. Az alábbi egyéni kiegészítőket ajánljuk kínálatunkból:

Kondroitin: az izületi porcok teermészetes összetevője és nagy mértékben felelős a porcok terhelhetőségéért.

Glükozamin: a porcokmásik fontos építőanyaga, támogatja a mozgást és az izületek működését.

Zöldkagyló kivonat: az újzélandi zöldkagyló kivonata rendkívül gazdag tápanyagokban és olyan biokativ anyagokat tartalmaz, melyek támogatást nyújtanak az izületi problémák esetén. Ezen kívül csökkenti a fájdalmat és növeli az érintett izületek mozgékonyságát.

MSM: Az MSM, a széles körben elfogadott ízületi fájdalomcsillapító a szerves kén egyik formája, melyet a test enzimek, antitestek, glutation, kötőszövet és nyálkamembránok létrehozásához használ fel. Szükséges az aminosavak létrehozásához is, így a kéntartalmú összetevők a fehérjék molekuláris szerkezetét is segítenek fenntartani.

Ördögcsáklya/ Ördögkarom: ízületi és szalagproblémák esetén támogatóhatással bír, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású

További anyagok, melyek segítenek a mozgással kapcsolatos problémák csökkentésében:

Hialuronsav: az izületi folyadék egyik alkotóeleme, valamint fontos alkotóeleme a támasztószöveteknek is.
tömjén: a természeti népek régóta alkalmazták a mozgással kapcsolatos problémák enyhítésére. Boswellin sav tartalma gyulladáscsökkentő hatással bír.
Vitaminok és nyomelemek: elsősorban a mangán és a cink játszik fontos szerepet a fent leírt tápanyagok hatékonyságának növelésében.

A LEXA tápanyag kombinációi:

Termékeink közül a LEXA Arthro Plus, Mobi-Akut, Ízület Aktiv 20, Glükozamin-MSM-folyadék kivételesen hatékony tápanyagkombinációt képviselnek és a táplálkozás oldali támogatás új generációját jelentik.

A Gyömbér Izület + Ördögcsáklya + Gyömbér, valaminta Ördögcsáklya + Gyömbér folyadékban a gyömbér kiegészítő pozitiv, ízület harmonizáló hatását is szolgálatba állítjuk.

Tanácsaink artrózisban szenvedő lovak esetén

Artrózisra hajlmos lovad tovább segítheted mozgásban gazdag tartással. A legjobb a nyitott tartás, ahol a nap 24 órájában van mozgási lehetősége. Ilyenkor azonban oda kell figyelni arra, hogy száraz és huzatmentes terület álljon rendelkezésére, mivel a hideg/nedves időszak csak erősíti a problémákat. Az idősebb vagy a rangban alacsonyabban álló lovakat célszerű éjszakára külön boxban elszállásolni, ahol nyugodtan le tudnak dőlni pihenni. A padló legyen puha és mindenekelőtt csúszásmentes, ugyanis az artrózios lovaknak már a felkelés is nehézséget jelent. A helyes pataápolás, valamint a lovaglás előtti hosszú bemelegítési idő is rendkívül fontos. Az ilyen lovak javára leginkább a hosszú és nyugodt lovaglás válhat.

A mozgásszabadság hosszútávú megőrzése érdekében fontos a megfelelő tartás és kielégítő mennyiségű mozgás, a jól felépített edzés és a kiváló takarmányozás, mely tartalmazza a létfontosságú tápanyagokat.

 

Keresés